Teribila suferinta a sistemului nervos se dovedeste curabila
A trecut peste un secol de cand au fost descrise caracterele clinice si anatomopatologice ale acestei maladii cu multe necunoscute, cu evolutie imprevizibila, progresiva, ce afecteaza creierul si maduva spinarii, mai ales la persoane tinere (20-30 de ani) si femei.
Simptomele bolii
Este bine ca simptomele sa fie cunoscute de catre orice persoana tanara, pentru a putea lua la timp masuri de preventie. La debutul bolii, apar tulburari de sensibilitate, de vedere (diplopie, vedere dubla), caderea pleoapelor. Sunt prezente oboseala cronica si scaderea fortei fizice a membrelor, pierderea abilitatii miscarilor, mai evidenta cand corpul se deplaseaza, sau la masa, cand sunt folosite tacamurile. Pot aparea chiar pareze si paralizii.
Alte manifestari: nu mai poate fi controlata dinamica voluntara a sfincterelor; apar tremuraturi si accese convulsive, se accentueaza ametelile, durerile de cap, depresia, dificultatea de a vorbi si de a inghiti. Toate aceste simptome sunt produse de leziunile demielinizante ale nervilor (firele nervoase sunt invelite in mielina, iar deteriorarea ei, specifica acestei boli, distorsioneaza si blocheaza influxul nervos). Manifestarile pot varia de la o persoana la alta si de la un moment la altul al bolii, ce evolueaza in pusee care se remit ori progreseaza.
Recomandari
* Prima recomandare pentru o persoana tanara (aparent sanatoasa) care acuza unele din simptomele de mai sus este sa mearga de urgenta la medic, singurul in masura sa diagnosticheze un posibil caz de scleroza in placi (boala este numita si scleroza multipla).
* Dupa caz, pentru stabilirea diagnosticului, pacientul este supus unui examen imagistic tomografic (RMN) in paralel cu examene clinice de laborator. Odata stabilit diagnosticul, se aplica un tratament clasic