Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu decontează şedinţele de psihoterapie pretextând că, în Codul Ocupaţiilor din România, aceasta nu este recunoscută ca meserie. Sursa: MEDIAFAXSursa: STHUTTERSTOCK
1 /.
Dacă nu doare, nu e boală! Iar dacă nu e boală, nu are nevoie de tratament! Din păcate, aşa gândesc încă o mare parte dintre cei afectaţi de depresii, rudele lor şi chiar unii medici de familie. O abordare păguboasă, care pe unii îi duce la boli psihice grave, în timp ce pe alţii îi bagă în mormânt.
Sinuciderea Mădălinei Manole a adus această problemă în atenţia publică şi a scos la iveală un întreg angrenaj de lipsuri, de la stigmatizarea celor ce suferă de această afecţiune şi până la ignorarea ei de către sistemele de sănătate şi de protecţie socială. Concret, mulţi văd încă depresia drept o fandoseală sau o ţăcăneală ruşinoasă, aşa că nu cer ajutorul specialiştilor.
Cei care, totuşi, trec peste prejudecăţi şi apelează la specialişti, se lovesc de alt impediment: tratarea ei prin terapie e, pentru mulţi, un lux. O şedinţă de psihoterapie, una dintre metodele de tratare a depresiei, costă între 50 şi 150 de lei, în funcţie de oraş şi de notorietatea specialistului. Statul român nu decontează nici măcar o şedinţă la psiholog.
25% din decesele violente
În 2009, aproape 3.000 de români şi-au luat zilele, iar în ultimii trei ani numărul celor ce au ales să-şi încheie astfel socotelile cu viaţa a tot crescut. Un raport al Uniunii Europene arată că, anual, 63.000 de oameni din statele UE îşi pun capăt vieţii, iar 90% din cazuri au ca motiv tulburările psihice. În România, sinuciderile reprezintă 25% din totalul morţilor violente (necauzate de boli), aproape la fel de multe ca morţile survenite în urma accidentelor rutiere (28%). Zonele cu incidenţă foarte mare sunt Constanţa, Harghita, Satu- Mar