Consilierul preşedintelui PNL, Dan Mihalache, susţine pe blogul său că PDL nu a înţeles dimensiunea strategică a cedării locului de vicepreşedinte al PE lui Laszlo Tokes, cu susţinerea FIDESZ, iar consecinţele se văd acum, când europarlamentarul vorbeşte de autonomie, potrivit NewsIn.
"Dacă PDL ar fi înţeles dimensiunea strategică a alocării către Laszlo Tokes a postului PPE cuvenit Ungariei şi ar fi avut o minimă influenţă în cadrul Grupului Popular, aşa cum se laudă peste tot reprezentanţii săi, atunci ar fi negociat în interiorul acestui Grup, ca un asemenea lucru să nu se întâmple. Însă PDL nu poate fi nici suspectat de vreo vagă înţelegere a chestiunilor de politică externă şi nici nu prea contează în rândul popularilor europeni. Consecinţele se văd, aşadar, astăzi, când domnul Laszlo Tokes ne vorbeşte de autonomie din prezidiul Parlamentului European. Aştept cu mult interes reacţia marilor specialişti în politică externă Preda, Macovei şi Traian Ungureanu. Iar declaraţiile nu sunt suficiente", susţine consilierul preşedintelui PNL.
Dan Mihalache face o analiză a rolului lui Tokes în raport cu politica FIDESZ. "Nu e prima dată când pastorul Laszlo Tokesz ţine un discurs provocator despre autonomia teritorială a secuimii, la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad (...) În raport însă cu perioadele trecute, provocarea autonomistă a lui Laszlo Tokes vine într-un context schimbat. Mai întâi, la putere la Budapesta a ajuns, cu un vot zdrobitor, FIDESZ-ul, condus de Viktor Orban. Prima măsură a noului guvern maghiar a fost introducerea legii dublei cetăţenii, care îi priveşte pe etnicii maghiari din statele vecine. România n-a avut nici un fel de reacţie la acest act cu profunde incidenţe asupra relaţiilor bilaterale, spre deosebire de Slovacia, care şi-a manifestat puternic nemulţumirea. Determinarea guvernului Orban de a folosi tema identităţii pan-maghiar