Potrivit proiectului de lege propus de executiv, termenele în procese vor fi mai scurte, citarea va fi simplificată, nu se mai poate face recurs în cazul contravenţiilor, iar infractorii care îşi recunosc vina primesc pedepse mai mici cu o treime
Guvernul a aprobat vineri proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionarii proceselor. Supranumit şi „Legea micii reforme în justiţie“, acest act normativ ar avea menirea de a scurta durata proceselor civile şi penale şi de a reduce costurile în domeniul justiţiei. Proiectul a fost trimis parlamentului spre dezbatere şi aprobare în procedură de urgenţă.
Fără recurs la contravenţii
Prin noile reglementări se preconizează instituirea obligaţiei judecătorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta.
„Nu vom mai avea termene în instanţă din trei în trei luni sau, uneori, chiar din şase în şase luni - depinde de nivelul instanţei -, ci, dimpotrivă, chiar în aceeaşi săptămână putem avea două sau trei termene pentru a soluţiona mai repede procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată“, a explicat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de vineri a executivului.
De asemenea, în scopul scurtării proceselor, a fost instituită regula potrivit căreia dacă unei persoane i s-a înmânat personal sau prin reprezentant citaţia pentru un termen de judecată, va fi prezumat că are cunoştinţă şi de termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia a fost înmânată.
Prin proiect se mai propune şi extinderea sferei competenţei teritoriale a executorilor judecătoreşti la nivelul circumscripţiei curţii de apel.
Altă modificare constă în eliminare căii de atac a recursului împotriva unei hotărâri prin care judecătoria soluţionează plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a unei s