Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a declarat în repetate că românii nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stat, dacă vor să aibă venituri decente la retragerea din activitate. Sursa: Razvan Valcaneantu
La începutul lunii iunie 2010, Valentin Lazea spunea că românii trebuie să economisească, nu să se îndatoreze. Mai mult decât atât, economistul-şef al BNR îi avertiza pe contribuabili să se ferească de cadourile otrăvite precum majorarea pensiilor în campanii electorale sau acordarea de gratuităţi la transportul pe căile ferate. Aceasta deoarece, explica Valentin Lazea, nota de plată este achitată, după câţiva ani, tot de contribuabili.
Pentru a stimula economisirea, puncta oficialul BNR în toamna anului trecut, statul nu trebuie să mai dea asigurări actualilor sau viitorilor pensionari că totul "va fi cald şi bine", ci să îi încurajeze să pună ceva bani deoparte pentru perioada de după retragerea din activitate. Lazea a subliniat atunci că pensionarii nu sunt cea mai săracă pătură socială, în condiţiile în care ei reuşesc să economisească, ci familiile monoparentale.
Săptămâna aceasta, Valentin Lazea a declarat că, în statele europene, populaţia încheie acte de adeziune la fonduri de pensii private sau îşi fac asigurări de sănătate private, fapt care degrevează sistemul public de presiune.
"Deşi nivelul CAS, de 43%, este mai mare în România decât media europeană, de circa 39%, banii colectaţi de stat nu ajung pentru pensii, pentru sănătateSoluţia responsabilă este ca fiecare să-şi asume răspunderea individuală pentru viitorul său şi să suplimenteze prestaţiile insuficiente oferite de stat, cu investiţii în sisteme alternative, private, de pensii şi sănătate", a declarat Valentin Lazea, în cadrul unei conferinţe de presă, notează Agerpres. Oficialul BNR a precizat că declaraţi a fost făcută î