Analiştii economici susţin că tendinţa se va păstra şi în acest an, mai ales pe fondul instabilităţii fiscale. Guvernanţii sunt însă optimişti. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Investiţiile străine directe atrase de România în acest an vor fi mai mici decât cele de anul trecut, în condiţiile în care datele din primele şase luni indică încă o recesiune, estimează reprezentanţii investitorilor străini. Prognoza este însă contrazisă de autorităţi, care mizează pe atragerea unui flux cel puţin egal cu cel din 2009.
"Deşi pe plan internaţional există o uşoară revenire în 2010, situaţia economică din România nu a fost atât de favorabilă pentru investiţii. Nivelul de anul trecut nu va fi realizat. Deşi toate estimările arătau o revenire a creşterii economice, cele şase luni de până acum dovedesc că România este încă în recesiune şi cel mai probabil că până la sfârşitul anului nu vom avea o creştere pozitivă, ci una negativă, de 1-1,5%", a declarat Doina Ciomag, secretarul executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la lansarea raportului mondial al investiţiilor 2010 realizat de UNCTAD.
Analistul financiar Bogdan Baltazar consideră că în 2010 vom înregistra o scădere de 10%-12% a volumului investiţiilor străine. "Oamenii sunt îngrijoraţi atunci când taxele importante se schimbă de pe o zi pe alta, contează şi o coerenţă", explică Baltazar, făcând referire la efectele majorării TVA.
Fiscalitatea stufoasă, coşmarul investitorilor
Potrivit raportului UNCTAD, România a atras anul trecut investiţii străine directe de 6,329 miliarde de dolari, cu 54% sub nivelul din 2008. Cu toate acestea, România a ocupat poziţia secundă în grupul ţărilor nou intrate în Uniunea Europeană, după Polonia, şi locul 15 dintre cele 27 state membre UE.
Reprezentantul CIS consideră că măsurile adoptate de guvern, respectiv scăderea