Când în ianuarie 2009 costurile cu încălzirea unui apartament cu două camere ajunseseră la 250 lei pe lună, toată lumea s-a luat cu mâinile de cap. Era un nivel istoric! Recordul nu a rezistat însă mult, pentru că în prima lună din 2010 încălzirea aceluiaşi apartament a ajuns la 310 lei.
În continuarea "tradiţiei", anul acesta Guvernul se pregăteşte să elimine subvenţia la gigacalorie. Cum pentru ianuarie 2011 se anunţă facturi de aproape 500 lei, orădenii renunţă pe capete la serviciile Electrocentrale. BIHOREANUL vă prezintă efectele pe care le va avea în iarnă retragerea subvenţiei...
Facturi de groază
În medie, un apartament cu două camere consumă într-o lună de iarnă cam o gigacalorie. La tariful acualizat săptămâna trecută cu cele cinci procente rezultate din majorarea TVA, asta înseamnă 175 lei. Dacă mai dă şi gerul, se adaugă o jumătate de gigacalorie, iar factura ajunge pe la 260 lei.
Numai că realitatea bate statisticile! Când apartamentul e la ultimul nivel al blocului, pierde căldură, iar dacă proprietarul e mai friguros consumul ajunge şi la două gigacalorii. Asta înseamnă că la iarnă termoficarea va provoca în bugetul orădenilor arsuri de gradul trei.
După retragerea subvenţiei, populaţia va suporta integral costul gigacaloriei produse de Electrocentrale, ceea ce înseamnă că, la un tarif de 246 lei pe gigacalorie, încălzirea unui apartament ar putea ajunge la 492 lei pe lună. Peste 100 de euro!
Frica de CET
Perspectiva eliminării subvenţiei le provoacă orădenilor frisoane încă din vară. "Primim cam două cereri de debranşare pe săptămână. Solicitanţii, 90% pensionari, se tem că vor ajunge în incapacitate de plată şi preferă să-şi dea jos din calorifere", explică Sanda Lazăr, preşedinta Asociaţiei de Proprietari "Păsărilor". La fel, cer debranşarea orădenii cu venituri mici, dar şi cei cu mai multe apartamente, pe