Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a reafirmat ieri, într-un comunicat, poziţia cu privire la nerecunoaşterea statalităţii Kosovo, la o zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a decis că Priştina nu a încălcat legislaţia internaţională prin declaraţia unilaterală de independenţă de pe 17 februarie 2008.
"Partea română constată, în analiză preliminară, faptul că modalitatea formulării întrebării de către Adunarea Generală a ONU nu a permis Curţii să abordeze problema pe fond. Astfel, Curtea a analizat, cu caracter limitativ, numai legalitatea actului propriu-zis de a face o declaraţie de independenţă, dar nu şi consecinţele juridice ale acesteia, adică problema legalităţii constituirii unui pretins nou stat", se arată în comunicatul MAE.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că este necesară o "analiză în detaliu" a avizului consultativ al CIJ privind declaraţia de independenţă şi reiterează angajamentul constant al României privind respectarea strictă a dreptului internaţional.
Catherine Ashton: "Viitorul Kosovo este în Uniunea Europeană"
Înaltul Reprezentat al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a declarat, la scurt timp după decizia CIJ, că forul comunitar este gata să faciliteze dialogul între Kosovo şi Serbia.
"Viitorul Serbiei este în Uniunea Europeană, la fel ca şi viitorul Kosovo", a spus Ashton, citată de France Presse. Prin declaraţiile sale, Catherine Ashton pune practic presiune pe cele cinci state comunitare care nu au recunoscut independenţa Kosovo - România, Spania, Cipru, Slovacia şi Grecia.
După anunţul de joi, Spaniei îi va fi dificil să nu se alăture taberei majoritare din Uniunea Europeană, apreciază analiştii politici contactaţi de France Presse.
Deocamdată, nimeni nu cedează, dar situaţia riscă să se schimbe spre sfârşitul anulu