Disperaţi să se bucure la maximum de câteva zile de vacanţă, românii nu ţin cont că expunerea la soare în miezul zilei le poate dăuna grav sănătăţii! Chiar dacă meteorologii au avertizat că nivelul radiaţiilor a ajuns la cote ridicate, ieri, în miezul zilei, pe unele plaje din staţiunile româneşti nu aveai unde să arunci un ac!
Libertatea “a spionat” ieri obiceiul românilor în mai multe staţiuni de la malul mării, atunci când vine vorba de ieşit la plajă. Dacă în Mamaia turiştii de weekend, dorind să profite la maximum de minivacanţă, făceau tot posibilul “să ia” tot soarele, cei din zona de sud a Litoralului, în 2 Mai de pildă, au fost mult mai responsabili şi nu s-au expus la ore nepotrivite.
“Azi (n.r. - ieri), indicele radiaţiilor ultraviolete a ajuns la 8, dintr-un maxim de 11. Acest indice arată gradul de risc prin expunerea la radiaţiile ultraviolete. Cu cât este mai mare, cu atât creşte şi pericolul pentru piele şi ochi”, ne-au explicat experţii de la Administraţia Naţională de Meteorologie.
Razele periculoase trec prin umbrelă
Cei care vor cu orice preţ să se bronzeze şi ies pe plajă între orele 11.00 şi 16.00 riscă să se pricopsească cu negi, pistrui şi cu pete maronii inestetice. Medicii avertizează că atunci când radiaţiile sunt puternice, ele pătrund chiar prin haine şi nici umbrelele de soare nu le pot opri.
Dacă nu vă protejaţi de atacul acestor raze periculoase, pielea se arde, se formează un strat superficial pe care pot apărea aluniţe şi pistrui, iar tenul, dacă nu e hidratat, îşi pierde din elasticitate şi se ridează. Cel mai temut efect al radiaţiilor ultraviolete este cancerul de piele, care poate apărea după o expunere prelungită la soare.
Canicula a omorât 1.300 de ruşi
Autorităţile din Rusia, ţară care se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi din ultimele decenii (38 - 40°C), au an