STEFANIA MARACINEANU - Fiziciana si chimista de renume international, a descoperit radioactivitatea artificiala si procedeul de declansare artificiala a ploii
- Desi este o somitate a stiintei mondiale, in tara natala este pe cale sa dispara din constiinta publicului larg -
Se naste la Bucuresti, la 18 iunie 1882. Are o copilarie nefericita, despre care nu-i placea sa vorbeasca. Dupa ce termina liceul "Elena Doamna" din Bucuresti (1899), urmeaza cursurile Facultatii de Stiinte Fizico-Chimice, pe care o absolva in 1910. Dupa licenta, devine profesoara de fizica si chimie la Scoala Centrala de Fete din Bucuresti, iar in 1919 primeste o bursa de specializare de doi ani la Paris, unde asista la cursurile de radioactivitate tinute de celebra Marie Curie.
O descoperire epocala: radioactivitatea artificiala
In 1924 isi sustine lucrarea de doctorat la celebra Universitate Sorbonne din Paris ("Recherche sur la Constant du Polonium et sur la penetration dans les metaux" - "Cercetari asupra constantei poloniului si asupra penetrarii in metale"), pentru care a primit calificativul "Tres Honorable". La sustinerea tezei, sala a fost arhiplina, printre cei interesati de subiect aflandu-se insasi Marie Curie (dubla laureata a Premiului Nobel - 1903, pentru fizica, si 1911, pentru chimie, prima femeie ce a primit acest premiu).
Piata Universitatii din Bucuresti, in 1930 In lucrarea ei, Stefania Maracineanu sustine niste fenomene si descoperiri senzationale, printre care observatia ca substantele radioactive prezentau fluctuatii ale intensitatii radiatiilor, desi intensitatea lor ar fi trebuit, conform nivelului cunostintelor stiintifice din acea vreme, sa fie constanta. Prin experimentele facute, punea acest fenomen pe seama radiatiilor solare, fenomen pe care l-a numit radioactivitate artificiala.
Lucrarea ei de dip