De şase luni este asociat la un restaurant de tip fast-food, organizat după modelul celor irlandeze şi crede că românii care pleacă în străinătate nu ar trebui să se lase călcaţi în picoare de nimeni
Florin Bolbos este un bistriţean care nu a uitat de unde a plecat şi a ţinut neapărat să se întoarcă acasă pentru a aduce la Bistriţa ceva din lumea celor zece ani de experinţă dobândită în Irlanda. A ales să plece în străinătate în 2001, după ce a încercat, timp de mai mulţi ani, să facă bani dintr-o afacere în România. „Aveam o secţie de tricotaje şi confecţii şi, la vremea aceea, acoperam aproape toată piaţa din oraş. Afacerea n-a mers prea bine, şi am decis că trebuie să plecăm. În Irlanda am ajuns pentru că aveam nişte cunoştinţe care stăteau acolo", povesteşte Florin. Acesta mai spune că primul contact cu lumea irlandeză, din postura de român, nu a fost prea prietenos. „Nu ştiam decât câteva cuvinte în engleză, iar irlandezii nu au o părere foarte bună despre românii. Unii sunt chiar rasişti", crede bucătarul. Acesta îşi aminteşte şi acum scepticismul pe care l-a întâlnit în Dublin, oraşul în care astat zece ani. „Am avut un şef, pe vremea când lucram în construcţii, care m-a scos afară din birou în prima zi, pentru că eram român. După două luni, eu aveam cheile de la toate uşile, închideam şi deschideam şantierul", spune bucătarul. Bistriţeanul este convins că românii nu pot să treacă altfel de barierele de mentalitate ale străinilor decât prin muncă, seriozitate şi mult respect arătat şi, uneori, impus altora. „Cred că românii care pleacă în străinătate trebuie să înveţe să arate respect. Nu trebuie să ne lăsăm călcaţi în picioare de nimeni. Românul trebuie să ştie să se impună prin respect, oriunde", crede bucătarul.
A adus „Turtica magică" la Bistriţa
Florin a lucrat o bună perioadă de timp ca şi bucătar într-un restaurant de tip