Succes. Avocata Sorica Damian a câştigat deja trei procese ale pacienţilor cu spitale din ţară Cei mai mulţi bani s-au dus pe stenturile cardiace (instrumente medicale sub formă de tuburi metalice utilizate în procedurile de angioplastie pentru a păstra arterele deschise, după ce medicii desfundă vasele de sânge unde s-au format cheaguri - n.red.). Din 2007 şi până acum, 931 de români au de recuperat banii pe stenturi. Ei au preferat să şi le cumpere singuri, de teamă că dacă amână operaţiile, vor muri. Teoretic, aceste dispozitive sunt acordate gratuit, însă practic, ele nu ajung niciodată pentru toţi pacienţii, iar listele de aşteptare se întind pe luni de zile.
Asociaţia Pacienţilor din România (APR) a înaintat deja în justiţie 62 de dosare. "În baza legii 157 din 2008 pacienţii pot beneficia de rambursarea tuturor cheltuielilor cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice efectuate pe perioada spitalizării", ne-a declarat preşedintele APR, Vasile Barbu. Acesta spune că suma plătită de pacienţi în perioada 2007 - iunie 2010 este de aproximativ 2.700.000 de euro. Cele mai multe cereri de rambursare sunt depuse la Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu din Bucureşti, la Spitalul Universitar Bucureşti şi la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi cei din Ministerul Sănătăţii spun că aceste datorii aparţin exclusiv spitalelor, pentru că banii nu au fost bugetaţi. Problema este că instituţiile sanitare nu au de unde să dea banii, iar în cazul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, pacienţilor nu le rămâne decât să execute silit instituţiile sanitare în cauză.
Până în prezent, trei pacienţi au câştigat procesele cu spitalele şi au obţinut despăgubiri de până la 18.000 de lei fiecare, ne-a declarat avocata Sorica Damian, care r