Astfel, FMI şi CE permit celor mai mari 9 bănci străine să îşi restrângă angajamentele de expunere la 95%
Băncile-mamă ale celor mai mari 9 bănci străine din România şi-au reafirmat, joi, la Bruxelles, sprijinul pentru filialele lor, dar consolidarea poziţiei externe a României le permite să îşi restrângă angajamentele de expunere la 95% din nivelul de la sfârşitul lunii martie 2009, anunţă FMI şi CE. "Aceste angajamente, împreună cu pachetul multilateral de asistenţă financiară, ajută România la consolidarea încrederii investitorilor şi la revenirea economiei pe calea unei creşteri durabile. Participanţii au convenit că întărirea poziţiei externe a României permite un grad de flexibilitate în ceea ce priveşte angajamentele de expunere, la 95% din nivelul de la sfârşitul lunii martie din 2009", se arată într-un comunicat comun al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE).
Reprezentanţii CE şi FMI s-au întâlnit joi la Bruxelles cu băncile-mamă ale celor mai mari nouă instituţii de credit cu capital străin care activează în România (Erste Group Bank, Grupul Raiffeisen, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank). La reuniune au participat şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale din România (BNR), ai Ministerului român al Finanţelor, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ai Băncii Europene de Investiţii (BEI), ai Grupului Băncii Mondiale, ai Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai autorităţilor din ţara de origine.
Aceasta a fost cea de-a patra reuniune a Iniţiativei de Coordonare Bancară Europeană pentru România, după cele din 2009. "Participanţii şi-au exprimat satisfacţia că băncile-mamă şi-au onorat în mare parte angajamentele de menţinere a expunerii în România la nivel de grup şi că oferă suficient capital tampon