Pe lângă zecile de mii de cazuri de profitori ai sistemului, există şi oameni care îşi înfruntă soarta. Mihaela Mihăescu nu poate merge, dar munceşte voluntar ca să ajute alte persoane cu handicap. Până să ajungă la pensia de 400 de lei, bucureşteanca a cusut huse pentru televizoare şi pijamale pentru copii. Acum editează cărţi, ţine contabilitatea Asociaţiei „Ihtis” şi scrie articole. Gratis.
Soarta a ţintuit-o pe Mihaela Mihăescu într-un cărucior încă de la naştere, acum 42 de ani. A refuzat însă să fie povara familiei şi a căutat de mică să muncească orice, numai să aducă şi ea un venit.
Din dosar:
Câţi bani ne scot din buzunar românii care fraudează sistemul de asistenţă socială
Siguranţa CFR, pe mâna unui fals handicapat
Combinatul de bolnavi închipuiţi
Când a născut-o pe Mihaela, mama acesteia, Eugenia Mihăescu, a avut ghinionul să nu aibă alături nici un medic din maternitatea din Dorohoi, judeţul Botoşani.
Toţi erau plecaţi la Iaşi, la nunta unui coleg de-al lor. Bebeluşul s-a născut asfixiat şi, până să vină medicii, în lipsa oxigenării creierului, organismul fusese deja afectat. După o vreme, părinţii Mihaelei au văzut că micuţa nu-şi poate apropia picioarele, apoi că stă cu ele numai întinse, pe urmă că nu poate merge.
Diagnosticul doctorilor: sindrom extrapiramidal. Astăzi, ea se deplasează doar cu ajutorul căruciorului şi-şi foloseşte limitat mâinile, care se mişcă spasmodic. Din cauza gesturilor necontrolate, nu poate mânca ciorbă cu lingura. Nu poate vorbi ca toţi ceilalţi. Scoate cu greu cuvintele, lungind vocalele, ca şi cum vocea i-ar fi distorsionată de un aparat.
Făcea calcule „din ochi"
Cu aceste handicapuri, Mihaela a fost înscrisă la o şcoală normală, 108 din Bucureşti. Părinţii aveau de gând să cheme o învăţătoare acasă, dar Maria T