Persoanele cu afecţiuni inflamatorii cronice, dar şi cele cu anumite forme de sterilitate pot recurge la terapiile balneare. Atenţie, tratamentele nu se fac în episoadele de puseu al tulburărilor aparatului genital, deoarece există riscul să se agraveze simptomele!
În general, tratamentul medicamentos se administrează în fazele acute ale afecţiunilor ginecologice, atunci când acestea se manifestă cu simptome deranjante. Dar, în momentul în care acest episod a trecut, medicul poate recomanda persoanei afectate o cură la băi.
„Desigur, atunci când o femeie vine cu o boală ginecologică, nu o trimit la cură balneo, ci îi recomand mai întâi un tratament clasic, cu medicamente. Dar, atunci când au trecut momentele de criză, cred că un tratament la băi poate aduce beneficii, ca adjuvant, mai ales persoanelor cu boală inflamatorie pelviană", precizează medicul primar obstetrică-ginecologie Cezara Bucur de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Panait Sârbu".
Eficiente în anexite
Toate bolile inflamatorii pelviene beneficiază de tratamentele la băi, cu atât mai mult anexitele, boli care afectează patru din cinci femei active sexual. Anexita sau salpingoovarita, cum se numeşte în termeni medicali, se manifestă prin durere abdominală, febră, tulburări urinare sau menstruale. Netratate, anexitele pot determina sterilitate.
„Curele balneare sunt benefice atât pentru femeile cu anexită, cât şi pentru cele care suferă de metroanexită, manifestată prin simptomele specifice anexitei, dar şi prin hemoragii aciclice, şi pentru cele cu parametrite, inflamaţii ale ţesuturilor ce susţin organele pelviene", explică medicul primar recuperare medicală şi balneo-fizioterapie Iulia Belc, directorul medical al „Ana Aslan" SPA din Eforie Nord.
Pot reda fertilitatea
„Multe femei cu sterilitate secundară reuşesc să aducă pe lume copii după