Deşi guvernul elen susţine că ţara face paşi înainte pentru relansarea economică, sindicatele greceşti pregătesc noi acţiuni de protest. Măsurile adoptate de statul elen nu sunt deloc populare, însă ajutorul financiar internaţional este condiţionat de implementarea acestora.
Reprezentanţi ai Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internaţional, dar şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) vor sosi astăzi la Atena pentru a verifica dacă Grecia aplică eficient prevederile programului în valoare de 110 miliarde de euro pentru obţinerea unei noi tranşe de ajutor în valoare de nouă de miliarde de euro.
Oficialii eleni sunt optimişti în ceea ce priveşte progresele realizate în ultimele luni, deşi recunosc că mai există unele zone cu probleme, cum ar fi cheltuielile de sănătate şi cele legate de protecţia socială, potrivit unei declaraţii de sâmbătă a ministrului grec de Finanţe, George Papaconstantinou.
Băncile sunt supravegheate
Oficialii organismelor financiare internaţionale vor verifica dacă Grecia a depus eforturile asumate prin acordurile semnate. Abia ulterior va fi deblocată a doua tranşă de bani în valoare de nouă miliarde de euro. Prima tranşă, în valoare de 20 de miliarde de euro, a intrat în bugetul statului elen în luna mai a acestui an.
Ministrul grec de Finanţe a lansat un apel către instituţiile bancare din ţară cerându-le acestora să fie solidare în încercarea de a aduce lichidităţi pe piaţă şi de a contribui activ la efortul depus în vederea asigurării unei creşteri economice.
De asemenea, autorităţile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeană au anunţat că şapte din cele 91 de bănci testate cu privire la rezistenţa financiară nu au reuşit să îndeplinească normele cerute de BCE. Este şi cazul ATEbank din Grecia, care este prezentă şi pe piaţa românească. Comitetul European de Supraveghere