Dacă vestigiile pe care le adăpostesc ar putea vorbi, istoria lumii ar căpăta viaţă sub ochii ochii turiştilor, veniţi din toate colţurile pământului pentru a vizita cele mai vechi oraşe ale lumii. Evz.ro şi-a propus să vă prezinte câteva dintre aşezările străvechi ale lumii, care atrag şi astăzi mii de turişti. Sursa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Tyre_Triumphal_Arch.jpg
Situat la 83 de kilometri de Beirut, Tyr este cel de-al patrulea oraş ca mărime al Libanului. Oraşul, cu o vechime urbană de peste 6 milenii, este cunoscut pentru frumuseţea sa, dar şi pentru că locuitorii săi, protejaţi de zidurile sale din piatră, au rezistat timp de 7 luni asediului condus de Alexandru Macedon. Oraşul a mai rezistat şi asediului cruciaţilor din anul 1111, însă a fost cucerit de aceştia în 1124, devenind unul dintre cele mai importante oraşe ale Regatului Ierusalimului.
Loc de pelerinaj
De asemenea, în vremurile vechi, oraşul Tyr era recunoscut pentru purpura produsă de locuitorii săi şi dusă până în cele mai îndepărate colţuri ale lumii cunoscute la acea dată de comercianţii, temerari care s-au aventurat pe apele Mediteranei şi au format colonii pe insulele greceşti, pe coasta de nord a Africii, dar şi în Sicilia, Corsica şi Spania.
Herodot a scris că oraşul Tyr a fost fondat cu aproape trei milenii înainte de era noastră. În timpul regelui David, cu aproape 1.000 de ani î.e.n., oraşul condus de Hiram I avea relaţii strânse cu acesta. După secole, Iisus a vizitat malurile oraşelor Tyr şi Sidon, unde mulţimi veneau să îl asculte predicând, potrivit Evangheliilor după Matei şi Marcu.
Sub asediu
După mai bine de 19 secole, atacurile armate lansate de Israel în timpul războiului dintre statul evreu şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) au avariat grav oraşul milenar Tyr, folosit ca bază