Ministerul Sănătăţii a aprobat ordinul prin care durata de pregătire la 36 de specializări de la rezidenţiat va fi redusă cu un an începând cu această toamnă.
Cseke Attila, ministrul Sănătaţii, a precizat că prin această măsură se urmăreşte, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti care să lucreze în spitalele din România.
Reducerea duratei a fost făcută în principal la specialităţile medicale sau paraclinice. Astfel, rezidenţiatul va dura mai puţin cu un an la: boli infecţioase, dermatovenerologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, endocrinologie, pediatrie, reumatologie, anatomie patologică sau epidemiologie.
Potrivit documentului, cea mai scurtă durată de pregătire în specialitate a rămas 3 ani, iar cea mai lungă va fi de 6 ani. Niciun rezidenţiat nu va mai dura 7 ani.
VEZI AICI LISTA COMPLETĂ
“Am scutit astfel 36 de ani pentru pregătirea în specialitate. Avem două avantaje prin aplicarea noilor prevederi. În primul rând vom obţine formarea mai rapidă a medicilor specialişti care intră să lucreze în spitalele din România. Pe de altă parte venim în sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste măsuri ne vom alinia şi noi prevederilor europene”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.
Anul acesta, concursul de rezidenţiat va avea loc la 21 noiembrie. Ministerul Sănătăţii precizează că metodologia de examen va fi publicată săptămâna viitoare, iar bibliografia nu va fi modificată semnificativ faţă de anii trecuţi. Există şi specialităţi pentru care a fost păstrată durata de pregătire, acestea fiind medicină internă, oncologie medicală, medicină de familie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi urologie.
Reducerea anilor de rezidenţiat este susţinută atât de Asociaţia Universităţilor de Medic