Nu, nu e prima dată când RMGC, compania canadiană care intenționează să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană, contestă expertiza cercetătorilor și specialiștilor români. Fie că a fost vorba de membri ai Academiei Române sau de profesori universitari și specialiști de talie națională și internațională, departamentul de PR al RMGC a emis comunicate în care a prezentat opiniile ”specialiștilor” plătiți de ei ca fiind mai presus de orice contestare.
De data aceasta însă, RMGC a mers mult mai departe. Pe data de 15 mai 2010, Ad Astra, asociația oamenilor de știință români, cu peste 70 de membri titulari, profesori universitari și cercetători români din domenii diverse, de la universitățile și institutele de cercetare din România, SUA, Anglia, Olanda, Germania, Austria, Elveția, Franța, a emis un document prin care, cu argumente științifice, a demontat minciunile propagandistice ale RMGC.
Reacția RMGC la acest document este demnă de regimurile țărilor cocotiere. Astfel, în locul unei poziții publice argumentate a recurs la… delațiune (asta pentru a denumi cât de cât onorabil acest gest). Mai exact a trimis scrisori rectorilor unor universități românești, în cadrul cărora activează membri ai Ad Astra, în care reclamă așa-zisa lipsă de fundamentare științifică a documentării Ad Astra. Mai mult, scrisoarea RMGC dă de înțeles că opinia membrilor Ad Astra ar implica și imaginea universităților în cauză. În susținerea afirmațiilor lor, în loc de argumente științifice, opozabile documentului Ad Astra, cei de la RMGC nu fac însă decât să reia mesajele propagandistice deja cunoscute, referitoare la proiect.
”Chiar dacă nu ne este foarte uşor, am vrea să credem totuşi că la mijloc se află mai degrabă o necunoaştere a faptului că în România fiecare cetăţean, indiferent de limbă, credinţă, sex sau apartenenţă profesională şi instituţională, este liber în