Astăzi, excursiile se pot face şi din fotoliu, prin intermediul hărţilor digitale şi al imaginilor panoramice la nivel de stradă („street view“). Imaginile pot fi contemplate urmând „traseul“ clic, săgeată, rotire, zoom. Aproape 80 de oraşe şi destinaţii din România sunt prezentate virtual pe norc.ro.
Urc pe Andrei Mureşanu, trec de intrarea laterală a Parcului Copou şi de pe coama dealului văd blocul comunist în care am copilărit, cu tencuiala spălată de ploi şi şarpantele din plăci de azbest. Nu sunt fizic în Vaslui, oraşul în care „A fost sau n-a fost", dar văd ca peste drum Şcoala Generală nr. 2 şi Liceul „Mihail Kogălniceanu".
Undeva pe Ştefan cel Mare, cel mai mare bulevard al oraşului, la un parter de bloc, e o cofetărie unde mâncam ecleruri în pauza mare, iar ceva mai încolo, tot pe bulevard, spre Spitalul Judeţean, se află o librărie de la care mama ne cumpăra înainte de Revoluţie cărţile lui Marin Preda la pachet cu ceva „umplutură" de partid.
Ce mai, o adevărată excursie prin locurile copilăriei, fără a parcurge sute de kilometri cu maşina, doar cu tastatura şi mouse-ul unui calculator conectat la internet! La un clic distanţă de spaţiul copilăriei sunt şi locurile văzute în viteză în excursiile din ultimii ani - Stephansdom (Catedrala Sf. Ştefan) din Viena, celebrul Pod cu lanţuri din Budapesta, străzile aerisite ale Bratislavei.
Toate ajung în faţa mea urmând „traseul" clic, săgeată, rotire, zoom. Asemenea excursii virtuale sunt posibile azi din faţa calculatorului prin intermediul hărţilor digitale şi al imaginilor panoramice la nivel de stradă („street view" sau „street level view").
În afară de gigantul Google şi al său Google Street View, lansat în mai 2007, o serie de furnizori locali de servicii de acest tip s-au dezvoltat în toată lumea. În România şi în estul Europei a început să opereze din 2008 serviciul