De curând, colega noastră, Veronica Bectaş, a publicat o carte de bucate mai puţin obişnuită. Paginile sale au ca punct de plecare reţete culinare din anii '80. În mod surprinzător însă, "77 Istorii şi reţete din Epoca de Aur" este o carte a tonurilor mai degrabă luminoase. E un volum despre victoria creativităţii gastronomice în anii gri ai lipsurilor alimentare şi materiale de la sfârşitul perioadei comuniste. Umorul, ironia şi autoironia, bucuria dată de ritualul gătitului la limită, din te miri ce provizii şi cu frica de "a nu se lua" lumina sau apa, satisfacţia unui troc alimentar reuşit, mulţumirea de a reuşi să aştearnă pe masă pentru copii cine ştie ce bunătăţi încropite cu ingrediente incredibile astăzi, dar cu pricepere alchimică alcătuiesc un volum reconfortant. Şi de citit cu nerăbdare.
Reţetele în sine sunt pretexte pentru evocarea subiectivă a câtorva decenii în care programul aberant de "alimentaţie raţională" girat de Ceauşescu a transformat viaţa oamenilor într-o cursă contracronometru pentru procurarea hranei. Înainte sau după orele de serviciu, românii îşi petreceau vremea pe la cozi sau aranjau schimburi de alimente cu vecinii, obţineau hrană pe relaţii ori caiete de matematică... pe ouă. La cozi mergeau la sigur dacă o cunoştinţă de rond în preajma obiectivului strategic îi anunţa la timp ("vezi că s-a băgat ulei") sau mergeau... "la plesneală" când alegeau să-şi investească util timpul liber pentru a-şi face rezerve strategice, oricând binevenite.
Într-o lume în care stăteai patru ore la coadă pentru a cumpăra "adidaşi" (de porc) sau "petreuşi" (de pui), forma de rezistenţă era hazul de necaz. Coada devenise locul unde se performau bancuri cu Bulă şi bancuri... culinare. Un astfel de banc, ce trimitea la măsura luată într-o perioadă, la sate, şi prin care ţăranii puteau să cumpere produse nealimentare doar pe ouă, şi nu p