In timp ce guvernul nascoceste modalitati ilare de combatere a evaziunii fiscale, precum cea cu deducerile acordate in baza bonurilor de casa stranse intr-un semestru sau chiar un an de zile, Romania pierde importante oportunitati de atragere a investitiilor straine.
Anul trecut Romania a reusit sa atraga investitii straine doar de 6,33 miliarde dolari, cu aproximativ 50% mai mici decat in 2008. Anul acesta nivelul investitiilor straine raportat la 5 luni se ridica la 1,85 miliarde de euro, cu 31,5% sub valoarea inregistratata in perioada similara a anului trecut.
In acest ritm, in Romania mai pot intra sub forma de investitii straine directe pana la sfarsitul anului in jur de doua miliarde de dolari, ceea ce ar situa nivelul din acest an al ISD cu 40% sub pragul raportat in 2004.
Pentru a intelege mai bine catre ce ne intreptam trebuie mentionat ca in perioada 2003-2005 Romania se pozitiona pe locul 26 in lume intr-un top intocmit de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) in functie de indicele performantei investitiilor straine directe atrase.
Indicele performantei ISD atrase se stabileste ca raport dintre partea de investitii atrase de o tara si nivelul global al investitiilor atrase si cat reprezinta PIB-ul din tara respectiva in PIB global. Pe scurt, o clasare cat mai sus in top indica faptul ca tara respectiva primeste investitii straine peste nivelul sau economic.
Anul trecut Romanaia a cazut pe pozitia 47 din 141, fiind de asteptat sa cada si mai mult in 2010 in contextul in care atat PIB-ul mondial, cat si nivelul total al investitiilor globale sunt de asteptat sa inregistreze o usoara crestere comparativ cu anul precedent, iar nivelul ISD si al PIB-ului din Romania vor fi mai mici decat in 2009.
Cine mai investeste in Romania?
Potrivit statisticilor,