* Doar şapte bănci nu au trecut testele
* Specialiştii consideră că aceste analize ale băncilor din regiune au fost superficiale
Euro s-a depreciat săptămâna trecută, pe pieţele externe, faţă de dolar, punând capăt celei mai lungi perioade de creşteri din ultimele nouă luni. Declinul a avut la bază rezultatele testelor de stres privind băncile din Europa, investitorii considerând că acestea nu au reuşit să identifice sursele de slăbiciune care ar agrava criza datoriilor din regiune.
Euro a pierdut 0,2% săptămâna trecută, la New York, încheind ziua de vineri cu un curs de 1,2909 dolari, faţă de 1,2930 dolari la data de 16 iulie.
Comisia Europeană pentru Supraveghere Bancară a anunţat, vineri seara, că numai şapte bănci din UE nu au trecut testele de stres, acestea având nevoie, împreună, de un capital de 3,5 miliarde euro (4,5 miliarde dolari). Piaţa aştepta o sumă mult mai mare, iar de aceea analiştii consideră aceste teste neserioase. Spre exemplu, "Goldman Sachs Group" Inc. estima un necesar de capital de 38 miliarde euro, iar "Barclays" Capital - de 85 miliarde euro.
Instituţiile care nu au rezerve adecvate de capital sunt "Hypo Real Estate Holding" AG din Germania, "Agricultural Bank of Greece" SA ("ATEbank") din Grecia şi cinci case de economii din Spania. În opinia specialiştilor, testele de stres nu au fost "prea stresante". Astfel, aces-te rezultate au readus temerile legate de nevoia de capital a instituţiilor creditoare europene.
Autorităţile de reglementare din UE au analizat 91 de bănci din regiune, urmărind să afle dacă aces-tea au capacitatea să facă faţă unor eventuale pierderi generate de recesiune şi de criza datoriilor suverane.
Autorităţile de reglementare au testat portofoliile de obligaţiuni suverane cu maturitatea la cinci ani, deţinute de bănci. Spre deosebire de cei care au criticat rezultatele test