Presa germană se întreabă astăzi cum a fost posibil ca autorităţile locale şi organizatorii festivalului Love Parade să permită moartea a 19 persoane, în urma unei busculade produse la Duisburg.
Întrebarea principală care se ridică este de ce un festival la care, în anii anteriori, au luat parte peste un milion de persoane din Germania şi din restul Europei, a fost organizat în 2010 într-o incintă de numai 230.000 de metri pătraţi, care abia făcea faţă unui număr de 250.000 de participanţi.
Părintele Love Parade, Matthias Roeingh, aşa-numitul "Dr Motte'", a afirmat că tragedia putea fi evitată, iar vina aparţine organizatorilor.
Alte probleme semnalate sunt faptul că accesul în sală s-a făcut printr-un tunel îngust, de numai 10 metri lăţime, lipsit de ieşiri de siguranţă, dar şi întârzierea cu care au ajuns la locul incidentului maşinile de salvare.
Un locuitor din Duisburg care a participat la petrecere a declarat pentru postul de televiziune NTV că "oraşul Duisburg s-a făcut de ruşine" prin proasta organizare a evenimentului.
Organizatori: Suntem parţial responsabili, în sensul moral
Primarul din Duisburg, Adolf Sauerland, a afirmat însă că planul de securitate al oraşului este "solid". "Nu conceptul de securitate a fost cel care nu a funcţionat, ci probabil că vina ţine de probleme individuale", a spus el.
La rândul său, şeful echipei de organizare a evenimentului, Fritz Pleitgen, a afirmat că se simte "parţial responsabil, dar într-un sens mai degrabă moral".
Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat tristeţea şi şocul faţă de accidentul fatal. "În aceste ore dificile, gândurile mele sunt alături de rudele victimelor", a spus ea ieri noaptea.
La rândul său, preşedintele Christian Wulff a cerut o anchetă amănunţită.
La festivalul Love Parade, organizat la Duisbu