Mii de credincioşi sunt aşteptaţi, astăzi, la Mănăstirea Sf. Ana din Orşova. Lăcaşul îşi serbează hramul, iar slujba va fi oficiată de PS Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei.
Astăzi, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim va oficia sjulba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Sf. Ana din Orşova, care îşi serbează hramul.
Sfântul lăcaş a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Şeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.
Ceea ce l-a făcut să ridice o mănăstire este o întâmplare petrecută în anii războiului, întâmplare care l-a marcat profund. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moşului, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz.
Amândoi au scăpat cu viaţă, iar Şeicaru a făgăduit să ridice în acest loc, atunci când va avea posibilitaţi materiale, o mănăstire, în semn de mulţumire lui Dumnezeu, dar şi „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuşi în actul de donaţie a mănăstirii către Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.
Pamfil Şeicaru este şi ctitorul Monumentului Eroilor de la Mărăşeşti, precum şi a două alte monumente închinate victimelor războiului, în Franţa şi Ucraina.
Aşezământul monahal a fost construit între 1936 şi 1939, perioada în care Şeicaru era director al ziarului “Curentul” şi deputat în Parlamentul României. În timpul comuniştilor, chiliile au fost transformate în locuri de cazare, în biserică funcţionând o discotecă şi un restaurant.
În anul 1990, Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de proprietarul de drept, dându-i-se şi menirea pentru care a fost făcută. Astfel, abia în decembri