Zeci de mii de români fraudează sistemul de asistenţă socială cu aproximativ 36 de milioane de euro pe lună. Bilanţul este provizoriu şi cu tendinţe de creştere.
Reevaluarea tuturor tipurilor de ajutoare sociale, proces aflat în plină derulare, scoate deja în evidenţă faptul că un număr însemnat de români au profitat de slăbiciunile sistemului şi de autorităţile corupte pentru a încasa ilegal bani de la stat.
Din dosar:
Siguranţa CFR, pe mâna unui fals handicapat
Combinatul de bolnavi închipuiţi
Femeia din căruţ care nu întinde mâna
Extrapolând rezultatele obţinute până acum din verificări, „Adevărul" a calculat cam cât plăteşte un contribuabil onest pentru lenea şi hoţia celor care preferă să trăiască pe banii statului. Fiecare salariat român contribuie lunar cu aproximativ 8,4 euro la sumele pe care le primesc necuvenit cei care au reuşit să păcălească sistemul de protecţie socială.
Un euro se duce lunar pentru indemnizaţiile persoanelor încadrate ilegal ca având dizabilităţi, 0,65 euro merg spre cei care beneficiază nemeritat de Venitul Minim Garantat, iar 6,74 euro intră în buzunarele falşilor pensionari pe caz de boală.
În luna martie existau 4,302 milioane de salariaţi care au virat statului impozite şi contribuţii din care bugetul asigurărilor sociale trebuia să plătească pensiile a 5,521 milioane de persoane, prestaţii şi ajutoare sociale pentru aproape 7 milioane de persoane şi indemnizaţii de şomaj pentru 462.289 de disponibilizaţi.
Pentru toţi aceştia, bugetul a plătit aproape 1,2 miliarde de lei în martie. O sumă imensă pentru posibilităţile statului, mai ales pe timp de criză.
Tocmai de asta, după ce timp de 20 de ani s-au instituit mecanisme de acordare a unor ajutoare fără ca autorităţile să fie interesate de corectitudinea acordării lor,