Ca o petală de trandafir, fragedă, cu roua zâmbind în soare, culori prietenoase. Senzaţie de bine, umbre răcoroase, foşnet şi multă bucurie. Plăcerea de a privi şi o imperceptibilă dorinţă de a atinge cu vârful degetelor acuarela.
Juliana Fabritius-Dancu, Lena Constante, George baron de Lovendal. Artişti plastici. Celebri, iubiţi, cu lucrări care au lăsat iubitorii de frumos cu răsuflarea tăiată. În viaţa acestor trei mari artişti a fost un moment când au simţit nevoia de puţină duioşie, de calda îmbrăţişare a culorilor şi formelor inventate de ţăranul român.
Au simţit nevoia să privească lumea de pe prispa unei case ţărăneşti. Pentru dorinţa lor au cerut găzduire la Muzeul Satului din Bucureşti. Juliana Fabritius-Dancu s-a exprimat în acuarelă. Lena Constante a pictat pe sticlă sfinţii din icoanele ţărăneşti, George baron de Lovendal a redat frânturi din muzeu. Anul acesta, cu ocazia aniversării celor 74 de ani ai Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", specialiştii de aici au iniţiat o serie de albume -"Artişti în satul românesc", dedicată celor trei minuni care au trecut prin filtrul fiinţei lor Satul din Bucureşti.
CASA
Povestea începe cu Juliana Fabritius-Dancu, cu albumul "Casa". Pictor, etnograf, istoric de artă, scriitor de limba germană. S-a născut în 1930 la Sibiu, fiind fiica Gertrudei Juliane Seraphin şi a arhitectului Julius Alfred Fabritius. Şi-a dezvoltat de timpuriu dragostea pentru construcţiile vechi. "În scurta ei viaţă - se arată în albumul dedicat - ( a adormit pentru totdeauna la 7 august 1986, în Bucureşti...) a reuşit să realizeze un volum impresionant de materiale, de lucrări-document (desene, acuarele, fotografii), la note istorice şi studii, pe care le-a dedicat celor două pasiuni ale sale: bisericile-cetăţi fortificate din Transilvania şi cultura materială rurală. Complementar acestor pa