Între 15% şi 20% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de ploile din această vară. În timp ce autorităţile cred că preţul pâinii nu va fi afectat de precipitaţiile masive, producătorii spun că totul depinde de calitatea grâului recoltat.
Sute de tone de grâu zac încă pe terenuri, după ce agricultorii nu au reuşit să recolteze decât jumătate din cele 2,4 milioane de hectare însămânţate anul acesta.
Până acum, producţia medie la hectar a fost de 2.863 de tone, faţă de cea estimată de 3.221 tone la hectar. Iar o parte din grâu a şi încolţit, lucru ce va diminua calitatea recoltei finale. Cu toate acestea, oficialii sunt de neclintit, cel puţin în declaraţii, şi asigură că preţul pâinii nu va creşte.
„În 2004-2005, tona de grâu costa 700 de lei, abia atunci a influenţat preţul pâinii. Când va ajunge la acest nivel, atunci vom vorbi de pâine mai scumpă", spune Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
El precizează că preţul grâului după recoltare este de circa 400 de lei pe tonă (cel nepanificabil) şi 500 de lei (cel panificabil), acesta fiind comparabil cu preţul practicat înainte de recoltare. Însă din 2005 şi până acum este cale lungă.
Citeşte şi:
FOTO + UPDATE Potop în Reşiţa cu urmări la Timişoara: sute de călători au aşteptat, 4 ore, în câmp, reluarea mersului trenurilor. Cea mai mare întârziere: de peste 9 ore!
Românii mănâncă pâine albă la negru
Preţul grâului ajunge la un nou maxim
Ministerul Agriculturii: O cincime din suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de inundaţii, dar pâinea nu se va scumpi
„Nu putem compara preţul unei tone de grâu astăzi cu ce era acum cinci ani. Întotdeauna un preţ mai mare la grâu a adus costuri mai mari de producţie, iar automat preţul pâinii a urcat", arată Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Indust