Seria revendicărilor "cu cântec" prin care tot mai multe ordine călugăreşti catolice încearcă să obţină diverse proprietăţi nu se mai termină: o necunoscută congregaţie romano-catolică cu sediul în Galaţi a pus ochii pe clădirea Spitalului CFR.
Asta în ciuda evidenţelor administraţiei maghiare antebelice care nu au atestat-o niciodată ca proprietară, a detaliului că în epoca interbelică Statul Român a cumpărat o parte din bunurile acestui ordin călugăresc, dar mai ales a înseşi legislaţiei actuale privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, mai precis a OG 94/2000, conform căreia, dacă statul a adăugat, după naţionalizare, noi suprafeţe construcţiei iniţiale, pretendentul nu mai e îndreptăţit s-o primească în natură.
BIHOREANUL vă prezintă încă un caz în care, în loc să-şi apere interesele, statul se arată, din nou, gata să piardă. Adică să facă ce ştie el mai bine...
"Operaţi" la sediu
Faptul că nu se vorbeşte despre o problemă nu înseamnă că ea nu există. La Spitalul CFR Oradea, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, cea mai mare problemă datează din 2006, iar de atunci e ţinută sub tăcere.
În acel an, pe 19 ianuarie, conducerea unităţii primea o notificare de cinci rânduri, prin care era înştiinţată sec: "Vă notificăm că imobilul situat pe strada Republicii nr. 56 face obiectul solicitării de retrocedare, având în vedere că a fost preluat abuziv din proprietatea Congregaţiei Notre Dame de Sion. Cu speranţa că această problemă va fi soluţionată corect, vă dorim haruri şi binecuvântări de la Dumnezeu!". Semnează Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, şi juristul Florin Jula, care arătau că Episcopia fusese mandatată de ordinul romano-catolic să-i reprezinte interesele.
Pentru personalul şi pacienţii spitalului notificarea a venit ca o condamnare la desfiinţare ce urmează a fi pronunţată, mai d