Florin Grigore (21 de ani) a terminat un liceu de meserii în Bucureşti şi nu crede că ar câştiga mai mulţi bani dacă ar absolvi o facultate. Florin a absolvit Grupul Şcolar RATB nr. 19 din Capitală şi este şomer pentru că nu şi-a găsit niciun job ca tehnician de transporturi. El vrea să se angajeze doar în această meserie.
Florin Grigore a învăţat la un liceu tehnic şi spune că nu vrea să urmeze o facultate pentru că aceasta nu i-ar aduce niciun venit suplimentar. „Mă gândeam să mă înscriu la Politehnică, dar este grea facultatea şi ca inginer, după aia, nu primeşti mai mulţi bani", spune Florin. El vrea să se angajeze pe un salariu de minim 800 de lei. Absolvenţii de liceu şi de facultate primesc o indemnizaţie de şomaj de 255 de lei pe lună.
În cazul în care o persoană nu îşi găseşte loc de muncă pe calificarea sa, consilierii de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) recomandă reorientarea spre o altă meserie. Florin Grigore spune însă că nu ar accepta un alt post decât cel în care este specializat, tehnician de transporturi. „Mă gândesc că nu o să fac faţă pe o altă specializare", spune Florin.
Studenţii sunt modeşti
La cealaltă masă, în biroul de consiliere al Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) sector 5, stă Alexandra Albeanu (22 ani) proaspăt absolventă a Facultăţii de Limbi Străine din Bucureşti, secţia japoneză.
Tânara spune că ar accepta şi un loc de muncă plătit cu şase milioane pe lună chiar dacă are studii superioare. „Aş accepta orice job, cu salariul minim pe economie - şase milioane - cât este acum. Nu am experienţă şi trebuie să învăţ de undeva. Aş putea să mă angajez pe un post de traducător sau interpret", arată Alexandra Albeanu. Maria Mareş, directorul ALOFM sector 5 susţine că anul acesta s-au înscris cu 50% mai mulţi absolvenţi ca anul trecut.
„Aici peste 50 de absolve