Codul Fiscal urmează să fie modificat din toamnă, astfel încât costurile cu reabilitarea locuinţei să fie deductibile fiscal, iar cumpărătorii de bunuri şi servicii să beneficieze de o primă în schimbul bonurilor fiscale adunate.
Premierul Emil Boc şi ministrul Economiei Adriean Videanu au anunţat o serie de măsuri propuse spre aplicare din toamnă pentru contracararea evaziunii fiscale. Măsurile au fost anunţate la modul general, fără a se preciza un calcul estimat al sumelor ce urmează să fie atrase la buget şi fără precizări suplimentare privind metodele de aplicare. În limita unui plafon anual stabilit de Guvern, persoanele fizice care achiziţionează bunuri şi servicii vor primi de la stat, potrivit afirmaţiilor primului ministru Boc, un procent, în funcţie de valoarea bonurilor fiscale adunate, ca o metodă de combatere a evaziunii fiscale. În urmă cu o lună, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu atenţiona că deşi nu există date statistice oficiale privind piaţa neagră, estimările arată că aceasta se situează în intervalul 20-40% din total.
„Vrem să punem în practică, prin modificările propuse la începutul toamnei la Codul Fiscal, astfel încât să beneficieze de bonificaţii cetăţenii care îşi realizează amenajări ale casei, ale apartamentului, prin deduceri fiscale. Acele lucruri pe care ei le fac li se va scădea din impozitul pe care îl au de plătit. De asemenea, o măsură avută în vedere este ca toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon să beneficieze de o primă din acea sumă de bani, pentru a-i încuraja să ceară bonuri fiscale pentru produse care se cumpără în România, de la pâine până la lucruri foarte scumpe şi de folosinţă medie sau îndelungată ori de lucrări", a declarat Emil Boc.
Referitor la recentele măsuri anunţate de guvernanţi, reprezentanţii oamenilor de afaceri spun că pentru aplicare e nevoie de o r