Parlamentul Serbiei se întruneşte luni pentru a discuta despre avizul Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) privind Kosovo. Tribunalul a anunţat, joi, că proclamarea independenţei de către Kosovo nu încalcă dreptul internaţional, producând Serbiei o înfrângere dură. Oficialii de la Belgrad îşi pun speranţele acum pe Adunarea Generală a ONU din septembrie, transmite corespondentul RFI, Petar Tomic (audio).
Parlamentul Serbiei se întruneşte luni pentru a discuta despre avizul Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) privind Kosovo.
Tribunalul a anunţat, joi, că proclamarea independenţei de către Kosovo nu încalcă dreptul internaţional, producând Serbiei o înfrângere dură.
Oficialii de la Belgrad îşi pun speranţele acum pe Adunarea Generală a ONU din septembrie. Până atunci, urmează să fie redactat un proiect de rezoluţie iar diplomaţii sârbi au fost mobilizaţi pentru a face cunoscută cauza Serbiei în special în ţările care nu au recunoscut independenţa Kosovo.
Dezbaterea în Parlamentul sârb va avea loc în paralel cu întâlnirea miniştrilor Afacerilor Externe din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene (UE), de la Bruxelles, unde se discută tot despre problema Kosovo.
Oficialii europeni încearcă să anticipeze un răspuns din partea Serbiei şi a Kosovo la oferta făcută de Bruxelles de a media discuţiile dintre cele două părţi.
Deocamdată însă, Serbia cere noi negocieri cu albanezii kosovari fără presiuni din partea ţărilor care sprijină Kosovo.
La sfârşitul săptămânii trecute, Guvenrul de la belgrad şi-a definit programul complet de luptă diplomatică.
Independenţa Kosovo a fost recunoscută, până în prezent, de 69 de ţări, cele mai multe europene.
Cinci state comunitare, printre care şi România, nu au recunoscut independenţa Kosovo. Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic
Parlamentul Serbiei se întruneşte luni pentru a