Turistii care urca in masivul Parang in acest sezon si-au schimbat optiunile, iar distractiile din statiune si scurtele drumetii au fost inlocuite cu traseele de creasta care dureaza cate 3-4 zile.
Potrivit salvatorilor montani zilnic urca in Parang grupuri de turisti, in special straini, care traverseaza muntele. "Avem in fiecare zi turisti care vin la munte. Sunt si de-ai nostri dar cei mai multi sunt cehi, polonezi ori nemti care traverseaza Parangul. Traseul cel mai des folosit este Parangul Mic-Varful Carja-Parangul Mare-Lacul Galcescu, si de aici coboara fie pe la Obrsia Lotrului fie pe la Ranca, ori continua pe muntii Capatanii sau Lotrului", ne-a declarat Dumitru Barlida, sef Serviciu Salvamont Parang.
Traseele de creasta pe care turistii le strabat in Parang sunt de cate 3-4 zile, iar de obicei inainte sa porneasca la drum trec pe la punctul salvamont sa isi lase datele si ruta pe care doresc sa o faca.
"Toti sunt echipati corespunzator iar de obicei inainte sa plece la drum trec pe la punctul salvamont unde in permanenta este cineva. Cei care fac astfel de trasee sunt disciplinati", mai spune Barlida.
Salvatorii montani sustin ca traseele de creasta sunt foarte bine marcate si niciun turist nu are cum sa se rataceasca daca nu se abate din drum, iar zilnic exista si o patrula care supravegheaza muntele.
Masivul Parang a intrat in ultima vreme in atentia iubitorilor de drumetii datorita peisajelor inca salbatice, dar si a faptului ca intreaga zona este supravegheata atat de salvamontisti cat si de jandarmii montani, astfel incat turistii se simt in siguranta. "Nu am avut deocamdata cazuri de turisti care au plecat pe un traseu de creasta si s-au ratacit ori accidentat. Am avut insa turisti epuizati din cauza drumului pe care i-am cazat la noi la salvamont pana si-au revenit", afirma Dumitru Barlida.