FMI vrea să revizuiască prognoza de scădere economică a României, însă o contracţie sub 3% ar fi prea pesimistă, consideră Jeffrey Franks. El conduce o delegaţie a FMI care a sosit luni la Bucureşti, unde va sta până pe 4 august. Experţii FMI spun că este prematur să revizuiască şi ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an la 6,8% din PIB. Membrii delegaţiei FMI vor să pună economia românească pe creştere, principala provocare pentru FMI fiind să întoarcă trendul economiei României, astfel încât aceasta să iasă din recesiune. Însă acest lucru nu se va întâmpla anul acesta.
În ceea ce priveşte reformele structurale realizate de statul român în ultimele luni, Franks a precizat că există domenii unde "lucrurile se mişcă foarte bine", dar sunt şi sectoare în care procesul de reformă trebuie accelerat.
"Trebuie să mergem înainte cu reforma pensiilor, întârziată în ultimele luni, dar şi cu legea salarizării unice. Per total însă s-a realizat un progres semnificativ în ultimele luni", a continuat oficialul FMI.
Întrebat ce părere are că în locul tăierii pensiilor cu 15% s-a ajuns la majorarea TVA la 24%, şeful Delegaţiei a precizat că, din punctul de vedere al FMI, ambele măsuri sunt bune. "Există dezavantaje, din punct de vedere social, în scăderea pensiilor, dar există avantaje în reducerea lor prin prisma micşorării cheltuielilor bugetare. Creşterea TVA are şi ea dezavantajele sale", a spus Franks.
Misiunea condusă de Jeffrey Franks va revedea în zilele următoare prognoza macroeconomică şi va elabora o nouă estimare în urma discuţiilor cu analiştii români, cu Comisia de Prognoză şi BNR pentru a stabili parametrii noii prognoze a dezvoltării economice a României. "Părerea mea este că prognoza BERD (scăderea PIB cu 3% în 2010 - n.r.) este prea pesimistă şi eu nu sunt atât de pesimist", a declarat Jeffrey Franks.
Şeful misiunii FMI a