Uniunea Europeană ar putea investi în studiul de fezabilitate al proiectului Azerbaijan Georgia Romania Interconnector (AGRI), care va asigura livrarea gazelor azere lichefiate către Europa prin Georgia şi România, a declarat ministrul georgian al Energiei, Alexander Khetaguri, citat de publicaţia Oil&Gas Eurasia.
Practic, gazele vor fi transportate din Azerbaidjan la ţărmul georgian al Mării Negre, unde vor fi lichefiate şi încărcate pe vase speciale. La Constanţa va fi construit un terminal de regazeificare, de unde resursele vor fi transportate spre Europa prin conductele Arad-Szeged şi Giurgiu-Ruse.
Potrivit lui Khetaguri, compania de proiect care va fi înfiinţată până în toamnă, cu sediul la Bucureşti, va realiza un draft al studiului de fezabilitate, urmând să caute finanţatori pentru realizarea celor două terminale şi a infrastructurii aferente din România şi Georgia.
„Este vorba despre o companie care va fi înregistrată în toamnă, care va atrage finanţarea necesară pentru realizarea studiului de fezabilitate. Uniunea Europeană are anumite granturi pe care le poate folosi pentru a investi în acest proiect. Începând din septembrie, compania va putea atrage finanţarea şi va putea demara o licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate", a spus oficialul georgian.
Declaraţie de susţinere politică la Baku
Ministrul român al Economiei, Adriea Videanu, a declarat, săptămâna trecută, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", că acest proiect va continua în toamnă cu o declaraţie politică de susţinere din partea şefilor de stat.
„În septembrie, probabil la Baku, va fi o reuniune a şefilor celor trei state (n.r. România, Georgia, Azerbaidjan) pentru o declaraţie politică de susţinere a acestui proiect. Imediat după această declaraţie de susţinere, vor începe demersurile tehnice de realizare a studiului de fezabilitate integ