Catherine Ashton a primit ieri acordul final pentru „Ministerul de Externe al UE“, pe fondul protestului diplomaţilor italieni. Angajaţii Ministerului italian de Externe au protestat faţă de reducerea bugetului cu 10% şi îngheţarea salariilor pe o perioadă de trei ani.
Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS), viitorul "minister de Externe al UE", a debutat ieri cu stângul, în contextul grevei neobişnuite a diplomaţilor italieni. Gestul acestora a survenit în condiţiile în care toate guvernele din ţările Uniunii Europene s-au angajat să opereze reduceri bugetare.
Diplomaţii italieni şi-au exprimat temerile faţă de "paralizia funcţională progresivă" a ministerului şi a celor 325 de reprezentanţe ale sale din întreaga lume, prin aplicarea unui proiect de îngheţare pe trei ani a salariilor funcţionarilor şi de reducere cu 10% a bugetului. Angajaţii din centrală şi cei din ambasade, consulate, reprezentanţe permanente şi institute culturale şi-au redus la minimum activitatea.
Citiţi şi: La ce bun ambasadele Uniunii Europene ?
Reducerile de la MAE Italian fac parte dintr-un plan mai amplu de măsuri de austeritate în valoare de 24,9 miliarde de euro prin care Guvernul de la Roma vrea să reducă deficitul public la 2,7% din PIB în 2012, faţă de 5,3% în 2009.
"Protestul nu este îndreptat împotriva ministrului, care a criticat adesea măsurile de austeritate din cadrul Ministerului de Externe", au ţinut să-l asigure angajaţii de Franco Frattini, care, în replică, a calificat greva drept "un răspuns greşit la o cerere corectă".
Lupta pentru posturi
Diplomaţii italieni nu sunt singurii nemulţumiţi, colegii lor din Olanda, Suedia şi Bulgaria, ţări ce vor închide mai multe ambasade şi consulate, fiind tentaţi să recurgă la aceeaşi formă de protest.
În timp ce guvernele naţionale strâng cureaua, Bruxellesul nu pare a avea ast