Premierul Emil Boc a anunţat, sâmbătă, că firmele care fac investiţii de cel puţin cinci milioane de euro şi crează minimum 30 de locuri de muncă vor primi stimulente fiscale. Cu toate acestea, reprezentanţii oamenilor de afaceri spun că este neclar cum s-a ajuns la acest plafon şi spun că autorităţile s-ar putea inspira din modelul francez, unde statul scuteşte de la plata taxelor şi impozitelor pe salariu întreprinderile care fac angajări în perioada 2009-2010.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) spune că, pe timp de criză, orice ajutor acordat mediului de afaceri este benefic, iar suma de cinci milioane de euro este “totuşi o investiţie serioasă“. Cu toate acestea el spune că singura neclaritate este mdoul cum s-a ajuns la această sumă. “Plafonul minim al investiţie s-a redus de la 10 milioane la cinci, dar de ce nu trei sau patru. Este o măsură bună pentru mediul de afaceri, singura problemă este că nu s-au făcut evaluări pentru stabilirea unui anume cuantum”, arată Pârvan.
Sâmbătă, premierul Emil Boc a anunţat că, pentru toamnă, Guvernul a pregătit un program economic, iar printre măsuri se numără şi scăderea pragului de ajutor de stat pentru firmele care realizează investiţiii şi locuri de muncă în România. Astfel, IMM-urile vor beneficia de stimulente din partea statului dacă investiţia realizată este de cel puţin cinci milioane de euro şi creează 30 de locuri de muncă.
Emilian Duca, partner al firmei de consultanţă BDO, spune că, firmele au nevoie de bani înainte de a beneficia de orice facilitate fiscală. “Dacă nu ai finanţare, atunci degeaba avem facilităţi fiscale sau orice diminuare fiscală”, spune el.
Modelul francez
În opinia secretarului general al AOAR, statul s-ar putea inspira din practica statului francez care scuteşte microîntreprinderile care au fă