Consiliul Investitorilor Straini in Romania (FIC), care grupeaza peste 110 companii cu capital strain prezente pe piata locala, considera ca nivelul investitiilor straine pe care le va atrage Romania in acest an se va plasa sub cel de anul trecut, din cauza situatiei negative pe care o parcurge economia locala.
“Desi pe plan international economiile dau semne de revenire, ceea ce va determina o crestere a investitiilor directe, situatia economica din Romania nu este favorabila pentru investitorii straini. De aceea, consideram ca nivelul de anul trecut pe care l-a atins Romania in ceea ce priveste investitiile directe, nu va fi pastrat si in 2010. Cele sase luni de pana acum dovedesc ca Romania este inca in recesiune si cel mai probabil ca pana la sfarsitul anului nu vom avea o crestere pozitiva, ci una negativa, de 1-1,5%”, spune Doina Ciomag, director executiv in cadrul FIC.
Investitiile straine directe (ISD) in Romania s-au redus anul trecut cu 48,4% fata de 2008, pana la 4,9 mld. euro Cu toate acestea, Romania a ocupat pozitia secunda in grupul tarilor nou intrate in Uniunea Europeana, dupa Polonia, si locul 15 dintre cele 27 state membre UE, in ceea ce priveste investitiile atrase.
In primele cinci luni ale anului, ISD s-au redus cu 31,6% fata de perioada ianuarie-mai 2009, pana la 1,4 mld. euro, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 50% prin investitii directe ale nerezidentilor din Romania, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
“Eu sper ca in 2010 sa atingem acelasi nivel de investitii ca anul trecut si ma bazez pe cateva avantaje pe care le are Romania in raport cu celelalte tari din regiune: nivelul salarial scazut, doar in Bulgaria existand salarii mai mici, nivelul foarte competitiv de impozitare, precum si schemele de ajutor social acordate de catre stat sub forma unor granturi substantiale”, aprecia