Cea de-a doua rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă, se desfăşoară luni şi marţi, o delegaţie a Statelor Unite ale Americii, condusă de Frank Rose, adjunctul subsecretarului de stat pentru controlul armelor, aflându-se la Bucureşti.
Cele două delegaţii vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă. Programul va include şi o întrevedere între şefii celor două delegaţii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes reciproc, inclusiv apărarea antirachetă, agenda comună de neproliferare şi teme de actualitate de pe agenda NATO.
Potrivit MAE, delegaţia română va fi condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 4 februarie, propunerea părţii americane privind participarea României la abordarea adaptivă în etape (Phased Adaptive Approach) a sistemului de apărare antirachetă în Europa.
Propunerea a fost comunicată autorităţilor române cu ocazia vizitei la Bucureşti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher.
Negocierile între România şi SUA au început oficial la 17 iunie, după ce în prealabil au mai avut loc consultări prealabile între cele două părţi la 11 mai, la Bucureşti.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, declara, luna trecută, că negocierile dintre partea română şi cea americană pe tema scutului vor avea loc la interval de două luni şi a precizat că Bucureştiul s-a pregătit serios, având aproape 20 de reuniuni de lucru în cele două luni precedente.
Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher, prezentă la Bucureşti la deschiderea negocierilor, a fost întrebată unde vor fi amplasate elementele scutului din România.
Este un proces care abia a început. Urmează să