Kyokushinul românesc a aniversat un sfert de secol de practică. Oradea a jucat un rol important în extinderea mişcării kyokushin în România. Federaţia Română de Karate Kyokushin a luat fiinţă la Oradea şi a avut ca preşedinţi doi orădeni, pe Alexandru Chirilă şi pe fiica acestuia, Anca Wallmen. Oradea a dat sportivii români cu cele mai bune performanțe în kyokushin, la nivel mondial.
În kyokushin cel mai important este spiritul, adică colțișorul acela din minte care nu te lasă să renunți atunci când fiecare celulă din corpul tău vrea să se dea bătută din cauza unei false senzații de epuizare. Sub această deviză s-a derulat și Stagiul Național de Vară de la Băile Felix, din acest weekend. Stagiul aniversar a adunat sute de practicanți de la toate cluburile din țară și a fost condus de Shihan Satoshi Yui, 5 dan, fost instructor la Honbu Dojo, în perioada în care fondatorul Kyokushinului trăia. "Și pentru o persoană este dificil să practice karate timp de 25 de ani, pentru o organizație e și mai dificil să existe timp de un sfert de secol. Dacă nu crezi în cauza ta nu poți să exiști atâta timp", a spus instructorul japonez despre FRKK. "Vreau ca pe viitor organizația să rămână la fel de flexibilă și umilă, ca să poată învăța de la altele și să poată crește, iar persoanele care fac parte din organizație să devină oameni care pot să-și ajute semenii", a mai spus Satoshi Yui.
"Această aniversare nu este o etapă finală ci una de mijloc. Mai avem multe de învățat"
Ioan Pop (foto stânga), pionier kyokushin
Dă CLICK pe poză pentru fotogalerie
Unul dintre pionierii kyokushinului românesc este băimăreanul Ioan Pop. În 1972, acesta i-a trimis fondatorului Kyokushin, sosai Masutatsu Oyama, o scrisoare prin care îşi manifestă dorinţa de a practica acest stil. Câteva săptămâni mai târziu, băimăreanul primeşte cartea de căpă