Guvernul a adoptat normele evaziunii fiscale
Guvernul a adoptat, vineri, normele metodologice de aplicare a noilor reguli privind combaterea evaziunii fiscale. Ordonanţa de combatere a evaziunii fiscale a fost publicată la finele lunii iunie în Monitorul Oficial, din actul normativ fiind eliminate prevederile iniţiale referitoare la aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare şi accizele la produse de lux. Surse oficiale au declarat anterior că Guvernul a decis să renunţe la aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare şi reintroducerea accizelor la produse de lux, după ce Comisia Europeana a atenţionat că aceste prevederi încalcă legislaţia UE.
Insolvenţa, cerută pentru datorii de cel puţin 45.000 lei
Modificarea legii privind insolvenţa prevede o majorare a sumei pentru care un creditor poate cere insolvenţa la 45.000 lei, de la un nivel de 30.000 lei, în timp ce numărul zilelor de restanţă va fi de 90 de zile, în loc de 30 de zile, a declarat preşedintele CEC Bank. "Modificarea legii insolvenţei persoanelor juridice prevede că valoarea minimă a datoriilor pentru care un creditor poate cere insolvenţa debitorului se majorează la 45.000 lei, de la un nivel de 30.000 lei", a menţionat preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, care deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Propunerea de modificare a legii insolvenţei a fost solicitată de comunitatea bancară, dar Gheţea a subliniat că nu ar trebui să se ajungă la această procedură, în condiţiile în care debitorul poate merge la bancă pentru restructurarea creditului.
Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) avertiza, însă, luna trecută că noul termen de 90 de zile va duce la o creştere a numărului dosarelor de faliment pentru că noul termen se adaugă celui în care tribunalele pronunţă intrarea în insolvenţă, şi ar putea