Expertii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au revenit luni la Bucuresti pentru a analiza modul in care Romania respecta acordul stand-by. Expertiza ar putea face lumina in privinta perspectivelor macro-economice din 2011. Ne vom adanci in recesiune, asa cum spune ministrul Videanu, sau vom iesi la liman, cum estimeaza Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI?
Misiunea FMI, ce se va derula pana pe 4 august, va analiza modul in care Guvernul Boc si-a respectat angajamentele prevazute in acordul stand-by. ''Nu vor fi probleme'', este sigur premierul. Emil Boc. El a spus, duminica seara, la TVR, ca ''din punctul nostru de vedere avem situatia sub control si sper ca lucrurile vor evolua in directia buna din perspectiva raporturilor cu organismul international'.
Premierul mizeaza in principal pe faptul ca FMI a remarcat decizia dura a autoritatilor romane de a creste TVA-ul, o masura pe care expertii o recomandasera inca de anul trecut drept solutie pentru rezolvarea problemelor financiare.
Autoritatile romane asteapta, astfel, ca expertii straini sa isi dea acordul pentru rectificarea de buget pe acest an si pentru planurile pe 2011. Care sunt acestea? La nivel oficial nu s-a spus nimic. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a afirmat, vineri, dupa sedinta de guvern, ca un lucru este sigur - tinta de deficit bugetar va fi mentinuta la 6,8% din PIB in 2010. Pentru 2011, nu s-a stabilit inca nimic.
Cert este ca daca discutiile se vor incheia cu succes, Romania va primi cea de-a 6-a transa din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro. Banii vor merge, ca si precedenta transa, in conturile BNR, pentru a sustine politica monetara.
Romania a primit din mai 2009 si pana in prezent aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 milioane de euro de la Banca Mondiala. Acordu