Firmele care au câştigat proiecte cu finanţare europeană riscă să le fie reziliate contractele dacă au întârzieri ale lucrărilor de şase-nouă luni faţă de graficul stabilit pentru implementare, a declarat premierul Emil Boc la reuniunea comitetului pentru absorbţia fondurilor europene, care s-a desfăşurat sâmbătă la Ministerul Economiei.
"Am luat decizia ca firmele care au restanţe în graficul de implementare a proiectului, de şase-nouă luni de zile, după ce, iniţial, au semnat acest grafic, să le reziliem contractele. Nu putem să ne permitem să pierdem banii europeni, pentru că unele firme, datorită mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbţia banilor europeni", a spus premierul Emil Boc.
În acest sens, primele nume de firme care vor pierde contractele pentru banii de la Uniunea Europeană ar putea fi anunţate în săptămânile următoare.
Consultanţii în fonduri europene spun însă că aplicarea unei astfel de măsuri ar fi indicată în cazul în care firmele nu au început să implementeze proiectul, însă ar trebui mai atent analizată situaţia firmelor care au cheltuit deja o parte din bani şi au început lucrările, dar din diverse motive au întârzieri la implementare.
"În cazul în care firmele au cheltuit 10-15% din valoarea proiectului, cred că ar trebui o analiză mai atentă a cauzelor care au dus la întârzierea în implementare. Se poate ca planificarea să nu fi fost corect întocmită pentru că pe parcurs au apărut situaţii neprevăzute. De exemplu, în cazul licitaţiilor, pot apărea contestaţii a căror rezolvare necesită mai mult timp sau poate trebuie să achiziţionezi un echipament care nu se găseşte uşor pe piaţă. Rezilierea contractelor fără o analiză prealabilă ar putea face mai mult rău decât bine", spune Adrian Bucică, manager de proiect în cadrul firmei de consultanţă Compass Consulting.
Premierul Emil Boc a mai prec