Turiştii care vin la mare se pot pricopsi cu afecţiuni grave - în special boli de piele, digestive şi respiratorii, avertizează specialişti în Medicina Călătorului din toată ţara, care s-au reunit ieri la Constanţa.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, a atras atenţia, ieri, la pericolele la care sunt expuşi turiştii de pe litoralul românesc. „În timpul sezonului estival pot să apară două tipuri de afecţiuni: cele respiratorii, cunoscute ca pneumonii interstiţiale, şi cele digestive", a explicat academicianul Adrian Streinu-Cercel.
CITEŞTE ŞI
Gălăţenii se feresc de Valuri. Oamenii se tem că apa din bazine ar putea fi purtătoare de boli molipsitoare
Mizeria, boală sigură
Condiţiile de igienă precare sunt un alt factor care poate da naştere la complicaţii nedorite în timpul vacanţelor. „Turiştii cazaţi în camere murdare se pot trezi cu infecţii virale foarte grave. Sunt virusuri care ajung în tubul digestiv sau pe piele şi pot distruge o vacanţă sau, mai rău, pot pune în pericol viaţa celor care le contractează", susţine oficialul din Ministerul Sănătăţii. Totodată, aglomerările umane - cum sunt vara pe litoral - pot favoriza izbucnirea de pandemii. „Este prioritară pentru noi vaccinarea împotriva virusului Papilloma, care poate face să apară cancerul de col uterin şi a tulpinilor de gripă nou apărute", a menţionat Streinu-Cercel.
Specialistul dermatolog Gheorghe Nicola, şeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice de la Spitalul Judeţean Constanţa, a constatat în acest an o creştere cu 20% a numărului de turişti care se prezintă la cabinet cu afecţiuni ale pielii. „În fiecare zi vin cam 15 pacienţi cu urticarii acute, infecţii bacteriene ale pielii sau infecţii micotice. Aproape toţi sunt turişti", spune medicul.
De temut s