Cei 11 inculpaţi din dosarul furtului de motorină din staţia CFR Jibou încearcă să-şi asigure spatele cu recomadări de la prieteni, primari sau chiar feţe bisericeşti de prin rang. Robert Balogh, avocatul a cinci dintre cei 11 inculpaţi, a adunat peste 200 de caracterizări de „bine” din partea persoanelor care îi cunosc.
„Este o practică tot mai des întâlnită. Prin aceste recomandări încerc să demonstrez că oamenii pe care îi reprezint pot fi judecaţi fără probleme în stare de libertate, deoarece nu reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică. Şi ce poate fi mai relevant decât chiar declaraţiile membrilor comunităţii în care trăiesc învinuiţii?”, explică Balogh.
Peste 200 de recomandări
Aşa cum „Adevărul de Seară“ relata, în cursul săptămânii trecute, demersul avocatului nu a avut succes, judecătorii de la Tribunalul Sălaj respingând, joi, cererea de eliberare sub control judiciar. Avocatul a depus, imedit, recurs, care urmează să fie judecat mâine dimineaţă la Curtea de Apel din Cluj.
Recomandările au venit de la oameni cu statut social variat, de la primari şi preoţi şi până la oameni simpli. „Pot spune că demersul meu are o valoare de sondaj de opinie la modul cel mai serios, deoarece cele 200 de persoane care au depus recomandările reprezintă cam 2 la sută din populaţia Jiboului”, mai spune avocatul.
Primarul din Creaca îi ia apărarea colegului de partid
Eugen Terec, primarul comunei Creaca, localitate învecinată cu oraşul Jibou, se numără printre „apărătorii” unuia dintre acuzaţi. Este vorba de Dan Moldovan, şeful de tură din staţia CFR Jibou.
Primarul spune că Dan Moldovan este un cetăţean respectat în comunitate şi ştie să-şi impună în mod civilizat punctul de vedere. Dar pe lângă ipostaza de „bun samaritean”, Eugen Terec recunoaşte că Dan Moldovan îi este şi coleg de