Suprafeţele de păşune din localitatea Şercaia sunt invadate de muşuroaie, arbuşti şi vegetaţie nefurajeră. De aceea, autorităţile au început o acţiune amplă de curăţare a păşunilor, astfel încât animalele care pasc aici să aibă o stare de sănătate mai bună, iar cantitatea şi calitatea laptelui pe care ele îl produc – să crească.
De la an la an, starea păşunilor în localitatea Şercaia s-a degradat prin creşterea necontrolată a vegetaţiei. Este vorba de aproape 900 de hectare de pajişte, unde zilnic pasc în jur de 800 de bovine. Dacă până acum autorităţile locale erau nevoite să folosească metode tradiţionale, dar învechite, de curăţare a pajiştilor, din acest an, această acţiune a devenit mai simplă şi mult îmbunătăţită, folosindu-se utilaje de ultimă generaţie.
„Este o acţiune pe care trebuie să o facem în fiecare an. În acest an avem şi forţa necesară, pentru că, în timp, am achiziţionat un tractor, o cositoare şi mai urmează să mai luăm şi o freză. Aceasta este destinaţia banilor pe care noi îi primim de la APIA pentru întreţinerea păşunatului Primăriei. Astfel dorim să venim în ajutorul locuitorilor din Şercaia care au animale. Păşunatul se curăţă într-o anumită perioadă, înainte ca buruienile să facă sămânţă, care să fie împrăştiată de vânt. Acum suntem în întârziere, pentru că avem o suprafaţă foarte mare de curăţat. Oricum, aşa vom proceda şi în continuare, pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să valorifice potenţialul natural al comunei şi să nu fie obligaţi să hrănească animalele suplimentar, chiar după o zi de păşunat“, a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia.
Cei mai fericiţi de aceste activităţi sunt sătenii care resimt îmbunătăţirea cantităţii şi calităţii laptelui pe care vitele îl produc la sfârşitul zilei. De asemenea, Primăria intenţionează, tot în acest an, să înceapă delimitarea hotarelor comunei.
(Iuli