Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.
Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.
19 iulie - 25 iulie 2010
Saptamana trecuta am aflat concluziile Comisiei Europene cu privire la datoria Romaniei de a-si sustine angajamentele. Criticile aduse autoritatilor romanesti sunt indreptatite. Institutiile politice si juridice au esuat in a implementa prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit la intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Dan Diaconescu a mentinut prim-planul preocuparilor publice, cateva zile la rand, cu "dezvaluiri incediare" despre relatia lui cu diferiti politicieni ai puterii si ai opozitiei. Razboiul Voiculescu-Basescu a prins din nou o forma concreta, prin initierea de catre mogulul conservator a unei cereri de suspendare a Presedintelui Romaniei adresata Senatului.
Fenomenul politicii de periferie
In perioadele de criza, ura, fobiile, frica, incertitudinea si alte sentimente negative pun stapanire pe diverse categorii de oameni. Agregarea si manifestarea acestor sentimente sunt canalizate, cateodata, prin intermediul unor organizatii conduse de lideri care au capacitatea de a exploata instabilitatea celor afectati.
In situatii de criza, mai mult ca niciodata, ordinea lucrurilor este contestata, legitimitatea liderilor este pusa la indoiala, autoritatea statului se dilueaza. Atunci, de la periferia politicii renasc sau se nasc lideri cu capacitati extraordinare de a manipula masa dezamagita de esecul guvernantilor.
Aparitia lui Dan Diaconescu pe scena publica nu este un fenomen nou. El face parte din categoria stigmatizat