Piaţa imobiliară încă infirmă, şomajul care se încăpăţânează să rămână la niveluri ridicate, lipsa de încredere a consumatorului şi producţia industrială care se dezvoltă greoi ameninţă economia Statelor Unite. Şi asta, scrie The Guardian, îi determină pe oficiali să fie tot mai pesimişti în declaraţii. Temerile privind o nouă recesiune au fost accentuate şi de schimbarea tonului Bancii Centrale.
Piaţa imobiliară încă infirmă, şomajul care se încăpăţânează să rămână la niveluri ridicate, lipsa de încredere a consumatorului şi producţia industrială care se dezvoltă greoi ameninţă economia Statelor Unite.
Si asta, scrie The Guardian, îi determină pe oficiali să fie tot mai pesimişti în declaraţii.
Economiştii avertizează că America a mai traversat o astfel de perioadă, făcând referire la anul 1937, când începutul de relansare a activităţii economice după Marea Depresie a anilor '30 a fost anihilat de înăsprirea prematură a politicii economice şi monetare.
Temerile privind o nouă recesiune au fost accentuate şi de schimbarea tonului Bancii centrale.
Dobânzile minimale, reducerea fiscalităţii, creşterea cheltuielilor publice, măsuri introduse de guvernul SUA pentru a pune capăt recesiunii care a început la sfârşitul anului 2007 şi s-a încheiat în prima jumătate a lui 2009, au funcţionat în primă instanţă, economia revenindu-şi în a doua parte a anului trecut şi reuşind chiar o creştere economică de 1,4% în ultimul trimestru.
Totuşi, creşterea economică s-a retras constant de la începutul lui 2010, iar indicatorii sugerează că trendul se va păstra şi în al doua jumătate a anului.
În prezent, rata oficială a şomajului din Statele Unite se menţine la 9,5%, iar datele nu sugerează că situaţia se va îmbunătăţi curând, indicând mai degrabă prelungirea depresiei de pe piaţa muncii. Dragoş Ghiţulete
Piaţa imobiliară încă infirmă, şoma