Sute de oameni au participat ieri după masă la prima ediţie a Festivalului Românilor de Pretutidneni, care a avut loc în localitatea Covăsânţ din judeţul Arad.
La prima ediţie a festivalului au venit ansambluri folclorice din regiuni locuite de români nativi, adică din Timoc - Serbia, Vidin - Bulgaria, din Republica Moldova şi din Ungaria. Cei din Bucovina nu au mai ajuns din cauza unor probleme legate de actele necesare intrării în România. Alături de invitaţi au fost şi câteva ansambluri din judeţul Arad.
Ploaia nu i-a speriat nici pe invitaţi, nici pe spectatori, aşa că petrecerea şi voia bună au ţinut până noaptea târziu, iar organizatorii se gândesc deja la ediţia de anul viitor. Festivalul a început printr-o paradă a portului popular, pe traseul cuprins între biserica orotodoxă din Covăsânţ şi "Tabăra Ortodoxa de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Romaneşti", acolo unde au avut loc spectacolele.
La prima ediţie a festivalului au venit ansambluri folclorice din regiuni locuite de români nativi, adică din Timoc - Serbia, din Vidin - Bulgaria, din Republica Moldova şi din Ungaria. „Am venit din Serbia, din Valea Timocului şi avem un port popular din zona Timocului cum se îmbraca românii de acolo. Cu căciulă în cap, din piele de oaie, cu costum popular şi opinci de porc”, a declarat Boban Treiorici.
„Suntem din Basarabia, Chişinău, iar costumul nostru popular este format din cătrinţă, brâu, ie şi opinci. Vom dansa câteva dansuri româneşti din zona Basarabiei”, a spus o altă participant, Niculina Dobrovăţ. Orchestraţia a fost asigurată de cunoscuta formaţie de muzică populară Rapsozii Zărandului, condusă de Petrică Paşca.
Oaspeţi de seamă la festival au fost arhiepiscopul Aradului, Timotei Seviciu, Episcopul Siluan din Gyula şi părintele Ion Armaşi din partea Patriarhiei Române. Scopul festivalului este acela de a-i aduna