Cumparatorii de bunuri şi servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiţi în schimbul bonurilor fiscale, aceasta fiind una dintre măsurile prin care Guvernul va încerca să reducă evaziunea fiscală, după cum a anunţat premierul Emil Boc.
Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului.
"O măsură pe care o avem în vedere, la propunerea parlamentarilor, este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diversele produse pe care le cumpără. Asta ce înseamnă? Că toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate, peste un anumit sau până la un anumit plafon, vor beneficia de o primă din acea sumă de bani pentru a putea să-i încurajăm să ceară bon fiscal la diversele produse care se vând în România - de la pâine până la lucruri foarte valoroase, lucruri foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este şi aceea că nu se dă bon fiscal", a spus Boc.
Consultanţii fiscali apreciază că o astfel de măsură ar putea fi eficientă, în măsura în care vor fi vizate zone cu evaziune fiscală mare, cum ar fi produsele agroalimentare sau serviciile.
"Este o idee care s-ar putea să se dovedească eficientă. Depinde cum va fi formulată. Dacă vor fi vizate bunuri de larg consum, probabil foarte mulţi români vor fi interesaţi. Probabil eficienţa cea mai ridicată va fi în cazul aplicării în zona în care evaziunea fiscală este mare", a comentat Emilian Duca, partner al BDO Tax.
După ce autorităţile au anunţat majorarea TVA la 24% au venit diverse semnale de la producători şi comercianţi, în special din sfera produselor agroalimentare, care avertizau că măsura va duce la scumpirea produselor şi va anula măsurile de combatere a evaziunii fiscale, favorizând piaţa neagră.
Preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a declarat vineri că magazinele